Op de beursvloer
Bezoek de KBF-stand in hal 2
Breng zeker een bezoekje aan de stand van Klim- en Bergsportfederatie. Maak een praatje met een van onze enthousiaste medewerkers en laat je informeren over onze opleidingen, begeleide tochten, workshops, … Ook verschillende KBF-clubs hebben een stand op Mount Expo. Loop zeker eens langs om de activiteiten in jouw regio te bekijken.
Ben je nog geen lid van KBF? Dan kun je op de stand van KBF lid worden aan een voordeeltarief: 83 euro i.p.v. 91 euro!
Kortingen in de KBF-shop
Snuister in ons ruim assortiment topo’s en cursusboeken en profiteer van kortingsacties in de shop. Het gloednieuwe handboek “Start to via ferrata” is in primeur verkrijgbaar op de beurs!
Exposanten
Ben je op zoek naar het nieuwste outdoor materiaal? Inspiratie voor je volgende reisbestemming? Of informatie over opleidingen en begeleide tochten? Bezoek onze standhouders in hal 2.
1 ticket, 3 events
Mount Expo werkt nauw samen met Fiets en Wandelbeurs en E-bike Challenge, die gelijktijdig doorgaan in Flanders Expo Gent. Met een ticket voor 1 van de 3 evenementen, krijg je toegang tot de andere twee. Mount Expo bevindt zich in hal 2 van Flanders Expo Gent.
Lezingen
Jonas Lohaus en de beklimming van de Makalu
Met zijn 8485 meter hoogte is de Makalu één van de hoogste bergen ter wereld. Verschillende Belgische expedities ondernamen al een poging om de top te bereiken, maar zonder succes. In het voorjaar van 2019 bereikte KBF-lid en stageleider Jonas Lohaus als eerste Belg de top. Tijdens deze lezing vertelt hij het verhaal van de beklimming.
Sofie Lenaerts over de seven summits
Alpiniste Sofie Lenaerts is de eerste vrouw in de Benelux die erin slaagt om de ‘seven summits’ te beklimmen: de hoogste berg op ieder continent. Haar avontuur begon in 2009 toen ze de Elbrus beklom. Daarna volgde als snel de Aconcagua, Denali, Carstenz Piramid en de Kilimanjaro. Begin dit jaar vinkte ze de zevende bergtop af: Mount Vinson in Antarctica.
Niels Jespers: hoe beklim je een 8000-er?
In 2018 stond Niels Jespers op de top van Nanga Parbat (8126 m). Een jaar later waagde hij een poging op K2 (8611 m). Niels ondernam deze beklimmingen in ‘alpiene stijl’, dat betekent zonder extra hulpmiddelen zoals zuurstoftanks of sherpa’s. Hoe bereid je je voor op zo’n project? Niels geeft je een blik achter de schermen: van de fysieke voorbereiding, over de logistieke rompslomp, tot de high van de top.
Mount Coach Academy 7
Maagdelijk witte toppen beklimmen, het is de droom van iedere alpinist. De beloftevolle jongeren van Mount Coach Academy trachten om deze droom waar te maken. In maart 2017 startten zes jonge wolven aan de opleiding. In twee jaar tijd worden Philip, Maarten, Yashin, Amelie, Robbe en Karel opgeleid tot allround alpinisten. Tijdens deze lezing blikken ze terug op hun ervaringen: van het selectieweekend in de Ardennen tot verschillende opleidingen in de Alpen. Met als kroon op de opleiding: een expeditie naar Kirgizië.
Workshops
Redpointing strategies met Anak Verhoeven
Hoe slaag je erin om eindelijk die projectroute te klimmen? Hoe kun je jezelf uitdagen en jouw niveau op de rotsen verbeteren? De Belgische topklimster, Anak Verhoeven, vertelt je tijdens deze workshop over haar trucs en strategieën om een projectroute te klimmen of ‘redpointen.’ Interessant voor elke klimmer, die zijn/haar grenzen wil verleggen!
Start to via ferrata
In de bergen kom je steeds vaker met staalkabel beveiligde routes tegen, soms op moeilijkere passages van het wandelpad. Wanneer het om langere trajecten gaat spreken we van via ferrata of klettersteig, waarvoor de juiste uitrusting en kennis noodzakelijk is. Verwacht je aan een introductie tot de sport, de mogelijkheden om ervaring op te doen, en inspiratie in binnen- en buitenland.
Een nieuwe rugzak
Als je graag meerdaagse tochten wandelt in de bergen, dan is een goede rugzak onontbeerlijk. Maar wat als die rugzak een bron van ergernis wordt? Tijdens deze workshop belichten we de tips en tricks om de juiste keuze te maken bij de aankoop. We tonen je ook hoe je de rugzak helemaal afstelt op jouw maat.
Communiceren zonder mobiel netwerk
Wanneer je in de bergen bent, word je niet gestoord door telefoontjes, berichtjes of andere apps. Er is immers geen bereik. Heerlijk toch! Maar wat doe je wanneer het misgaat onderweg en je de hulpdiensten wil bereiken? Hiervoor heeft Garmin het Inreach-toestel ontwikkeld, een betaalbaar alternatief voor de satelliettelefoon.
Demonstratie: veilig zekeren
Zowel bij indoor als outdoor klimmen staat veiligheid centraal. Als zelfstandig klimmer ben je daar samen met je klimpartner zelf verantwoordelijk voor. Onder andere een goed uitgevoerde partnercheck en juist zekeren zijn daarbij van groot belang. Hoe je dat doet, leer je tijdens deze demonstratie.
Get fit to hike
Te voet de natuur doorkruisen, dat is genieten van prachtige landschappen. Maar om die plaatsen te bereiken, vragen we veel van ons lichaam. Er kunnen dan allerlei kwaaltjes de kop opsteken: pijnlijke knieën, last in de rug, onstabiele enkels,… Met de juiste voorbereiding kunnen we deze ongemakken vermijden. Tijdens deze workshop leer je hoe je jouw lichaam (beter) voorbereidt op een wandeltocht.
Schouderblessures bij klimmers
Heel wat klimmers worden geconfronteerd met schouderklachten en -blessures. Welke aandoeningen komen het meeste voor bij klimmers en wat heeft een schouder nodig om deze blessures te vermijden? Annelies Maenhout, kinesiste en lesgeefster aan de Universiteit Gent, legt het je haarfijn uit. Daarnaast demonstreert ze verschillende oefeningen die je thuis of in de klimzaal preventief kunt uitvoeren.
HIIT (High Intensity Interval Training) for climbers
Hoe kan een verbetering van je algemene conditie bijdragen aan betere prestaties in de klimzaal of op de rots? Wat is High Intensity Interval Training (HIIT) en hoe kun je dit integreren in je klimtrainingen? Dit alles kom je te weten tijdens deze workshop onder leiding van Johan De Coninck. Johan is personal trainer bij en oprichter van Antwerp Rehab & Training en is zelf actief als ski-alpinist, klimmer en paraglider.
Boost your performance
“Core training”, “movement prepping”, “skill training”, “myofascial release”,… Het zijn hippe en veel gebruikte termen in de trainingswereld. Maar welke elementen dragen er écht toe bij dat je sterker wordt als sporter? Waarom worden sommige sporters geconfronteerd met telkens dezelfde blessure? Tijdens deze workshop gaat Johan De Coninck dieper in op het verhaal van belasting. Belastbaarheid, overtraining en preventie komen uitvoerig aan bod. Een niet te missen workshop voor iedereen die zijn fysieke grenzen wil verleggen!
Bivakkeren in de winter
Veel hikers zien er tegenop om te gaan kamperen in de winter. Is het dan niet koud? Natuurlijk wel, maar als je het op de juiste manier aanpakt, dan kan een bivak in de sneeuw best comfortabel zijn. Debbie Sanders is gediplomeerd bergwandelbegeleider en trekt er al jarenlang zelfstandig en met groepen op uit. Een workshop vol praktische tips en anekdotes!
Hoe overleef je een ultratrail?
Van recreatieve loper tot deelnemer aan ultratrailwedstrijden… het kan! Lopen in de bergen is een prachtige manier om te trainen naar een volgende expditie. Na enkele deelnames aan Belgische trails nam Stef Maginelle in 2018 deel aan de Berghaus Dragons Back Race, een van de zwaarste ultralopen ter wereld. Stef deelt graag zijn ervaringen, voorbereidingen en trainingsadviezen, want plots is afstand zo relatief!
How to packraft
Packrafting is hot in outdoorland! Een packraft is een lichte, opblaasbare één- of tweepersoonsboot. Met zo’n packraft kun je wandelen en varen eenvoudig afwisselen en grote afstanden overbruggen. Wat is packrafting? Hoe begin je eraan? En welk materiaal heb je nodig? Servaes Timmerman van outdoor animation vertelt je er alles over.
Wat bij een berg(sport)ongeval?
Een ongeval wil je liefst vermijden natuurlijk, daarom dat je goed voorbereid op pad gaat. Je kan risico’s echter nooit helemaal uitsluiten. Weet dus wat te doen bij een ongeval in de bergen of in een outdoor context. Een EHBO-opleiding is een goed begin, maar zeker zo belangrijk is dat je bewust bent van hoe te handelen. Van het inschatten van de situatie, contacteren van de hulpdiensten tot helikopterredding en nazorg.
Droog je eigen voeding
Ben je dat gevriesdroogde eten ook zo beu? Wil je wat meer variatie op trektocht? Of ben je gewoon op zoek naar een lekkere en gezonde snack? In deze workshop maak je kennis met de basis van voeding drogen en het maken van je eigen snacks. Je krijgt ook enkele receptjes mee, zodat je na de workshop onmiddellijk zelf aan de slag kan gaan.
3×3 zomer: risicomanagement in de bergsport
Tochtvoorbereiding is een must om ten volle te genieten van je bergtocht en dat in voldoende veilige omstandigheden te kunnen doen. Het 3×3 zomer-model is een eenvoudige strategie voor goede besluitvorming in de afweging van je planning en de risico’s vanuit drie factoren: het terrein, de condities en de mens. Toelichting vanuit een praktijkvoorbeeld.
Canyoning in de Anti-Atlas
Tijdens een mountainbikereis in de Marokkaanse Anti-Atlas spotte Koen Viaene talloze, potentiële canyons. Samen met enkele andere canyoneers en de hulp van de lokale bevolking bracht bij een compleet nieuw canyoninggebied in kaart. Het project zorgde er ook voor dat talloze jongeren werden opgeleid tot canyoninggids. Een prachtig voorbeeld dat exploratie en sociaal engagement hand in hand kunnen gaan.
Voor de kids
Maak je eigen klimgreep
Heb je je weleens afgevraagd hoe die kleurrijke, plastic grepen in de klimzaal gemaakt worden? Maxime Lebrun, oprichter van Max Climbing, legt het je graag uit. Bovendien kun je zelf een klimgreep maken en het resultaat mee naar huis nemen!
Doorlopend van 10u tot 17u
Klimmuur
Boulderen, dat is klimmen op een klimmuur van maximum 4 meter hoog. Je gebruikt geen touwen, maar er liggen dikke valmatten als bescherming. De routes hebben verschillende moeilijkheidsgraden. Breng je kids mee of trek zelf klimschoenen aan om het eigenhandig uit te proberen!
Doorlopend van 10u tot 17u
Hoogteparcours
Laddertjes, touwen, wiebelende bruggetjes,… en dat allemaal drie meter boven de grond! Durf jij het hoogteparcours afleggen?
Doorlopend van 10u tot 17u